Historia

Vällingby Centrum började byggas i början av 1950-talet och den 14 november 1954 invigdes Vällingby och blev en internationellt uppmärksammad händelse i en tid då den politiska atmosfären präglades av optimism och handlingskraft.

Med stadsplanedirektör Sven Markelius i spetsen hade 1940-talets samhällsplanerare hämtat inspiration från Englands ”new towns”. Den övergripande planprincipen för de nya stadsdelarnas uppbyggnad var ABC-principen där A står för arbete, B för bostäder och C för centrum. Med ABC-staden åstadkom stadsplanerarna en mångsidigare miljö än den tidigare gängse sovförorten.

I det uppländska landskapet uppfördes höghusbostäder, trädgårdsstadsbetonad bebyggelse samt närbelägna större arbetsplatser. Och kanske det mest lockande; ett centrum med t-bana, butiker, lyxkrogen Vällingehus och Sveriges första moderna shoppingcenter. Färgglada neonskyltar på taken visade vägen till de nya varuhusen Kvickly och Tempo, inredda i amerikansk stil. Vällingby blev ett känt exempel på god svensk samhällsplanering och 50-tals arkitektur.

1955 skrev tidningarna om ”Vällingbyfebern”. Aldrig någonsin förr hade en stadsdel marknadsförts så intensivt. Under 50- och 60-talen kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden. Anstormningen av nyfikna var så stor att språkkunniga unga flickor, Fröken Vällingby, anställdes för att guida besökarna runt.

1987 klassades centrumet som kulturellt intressant miljö av Riksantikvarieämbetet vilket innebär att fasader och helhetsintryck inte får förändras.

 

Vällingby_1960       Vällingby_1950-tal       

 

 

 

 

 

 

Källa: Vällingby City